Nyheder

Program

Billetter

Udstillere

Din festival

Venskabsmasker

Frivillige

Om os

Nyhedsbrev

En kulturel aften i grænselandets tegn

pressemeddelelse, den 7. september 2023

Gamle modsætninger, stridigheder og forsoning tages under kærlig behandling, når strikkefestivalen Masker i Marsken inviterer til en kulturel aften lørdag den 28. oktober. Aftenen byder på både sproglige finurligheder, gæster fra både den danske og tyske side af grænsen, skøn mad og musikalske indslag.

I samarbejde med JydskeVestkysten og Flensborg Avis inviterer Masker i Masken til en hyldest af det unikke kulturlandskab i grænselandet mellem Danmark og Tyskland. Baggrunden er, at strikkeelskende gæster til Masker i Marsken 2022 efterlyste flere fortællinger om både Marsken og grænselandet. 

– Gæsterne til Masker i Marsken kommer fra hele landet, og sidste år oplevede vi en enorm interesse i og nysgerrighed om den egn, hvor vi holder strikkefestivalen. Dét gav bolden op til, at vi nu præsenterer denne aften. Vi er super glade for, at både chefredaktør Mads Sandemann fra JydskeVestkysten og kulturredaktør Hans Christian Davidsen fra Flensborg Avis har sagt ja til at bestyre strikkesalonen denne aften i Kulturhuset Schweizerhalle i Tønder, siger formand for foreningen Masker i Marsken, Marianne Rosalie Kalb.

Unikke fortællinger og mediernes betydning

Den grænseoverskridende aften bliver bygget op over en unik blanding af fortællinger fra grænselandet, livemusik, diskussioner om regionens historie og den fredelige sameksistens mellem danskere og tyskere. De to bestyrere af strikkesalonen får besøg af en række gæster, der repræsenterer både det danske og det tyske mindretal. Også de to medier har en ganske særlig fælles historie.

Mads Sandemann fremhæver den afgørende rolle, medierne spiller:

– Engang var medierne i det dansk-tyske grænseland med til at opretholde det gensidige fjendebillede. I dag er vi – i al beskedenhed – med til at skabe sammenhold og gensidig respekt hen over grænsen samt mellem mindretal og flertal.

Historie, sprog, sindelag og masser af musik

Også historien bliver en vigtig del af aftenens program. En historie, der er vigtig i forståelsen af områdets mangfoldighed – alene i Tønder Kommune bor i dag mere end 85 forskellige nationaliteter.

“Det er ikke nok at bygge danskhedens eksistensberettigelse i Sydslesvig på historien, men historien er sørme en vigtig del af den,” siger Hans Christian Davidsen, der glæder sig til at sætte fokus på sprog og sindelag i et område, hvor der både tales dansk, tysk, sønderjysk og plattysk.

Udover gæster i studiet kan gæsterne glæde sig til musikalske indslag fra den lokale singer-songwriter Steffen Schulz, folk og roots-bandet Mallemuk samt FolkBaltica. Arrangørerne håber, at Kulturhuset Schweizerhalle denne aften fyldes med både strikkende gæster fra hele Danmark og lokale, der interesserer sig for grænselandet.

For nærmere information, kontakt venligst Marianne Rosalie Kalb på telefon 23 73 10 22 eller info@maskerimarsken.dk

Se nærmere, herunder billetsalg, på www.maskerimarsken.dk

Aftenens program:

17.00 Dørene åbner.

18.00 – 18.10

Velkomst v/Masker i Marsken.

18.10 – 19.45 

Middag og musikalsk indslag.

20.00 – 22.00  

I grænselandets tegn. Mads Sandemann og Hans Christian Davidsen sætter scenen og inviterer gæster i strikkesalonen. Undervejs får vi musikalske indslag ved lokale musikere. Vi kommer omkring fortid, nutid, sprog og sindelag, sønderjysk kaffebord – og kultur hen over grænsen. Du kommer til at opleve dansk, tysk, synnejysk og plattysk i én herlig forening.

22.00 – 23.00                    

Aftenen rundes af – musikalsk indslag, baren er fortsat åben.

Om Masker i Marsken. Masker i Marsken er en årlig festival, der fejrer kærligheden til strikning og mindfulness i den smukke Tøndermarsk. Festivalen byder på aktiviteter i hele Tønder Kommune og er en harmonisk sammensmeltning af strikning og natur. Strikkefestivalen bygger på tre nøgleord: Masker, Marsk og Mindfulness. Strikkefestivalen har desuden mod, meninger og mennesker i DNA’et.

JydskeVestkysten er en del af Jysk Fynske Medier og er den største medieplatform i Sønderjylland.

Flensborg Avis er den ældste daglige avis i Sønderjylland, har betjent regionen siden 1869 og spiller en væsentlig rolle i medielandskabet.

Foto:

Billede af åbningen af Masker i Marsken 2022, foto: Nadia Yassin

Billede af Steffen Schulz, foto: Marc Roed